Editointi

Kannattaisiko editoida itse?

Digitoinnin jälkeen on mahdollista editoida tallenteita tietokoneen videoeditointiohjelman avulla. Editoimalla videoista tai kaitafilmeistä voi tehdä erilaisia koosteita ja ne voi polttaa DVD-levylle. Editointia on mahdollista tehdä, kun tallenteet on digitoitu ulkoiselle kiintolevylle tai editointia voidaan tehdä myös, jos tallenteet on digitoitu normaaliksi DVD-levyksi.

Editointi ulkoiselta kiintolevyltä

Paras ja helpoin tapa on, että kaitafilmit talletetaan ulkoiselle kiintolevylle DV-AVI-muotoon ja videot DV-AVI- tai MPEG2-muotoon (pakatumpi muoto). Jokaisesta videosta ja kaitafilmistä tehdään oma tiedosto. Näitä tiedostoja voi sitten hakea tietokoneella videoeditointiohjelmaan, PC:ssä esim. Adobe Premiere Elements tai Pinnacle Studio. Useimmissa PC-koneissa on mukana myös ilmainen Movie Maker -videoeditointiohjelmisto, joka löytyy apuohjelmien -> viihde alta. Tämän ohjelman ominaisuudet eivät kuitenkaan vastaa maksullisten videoeditointiohjelmien tasoa. Mac-käyttäjillä on käytettävissään I Movie ja FinalCut-ohjelmistot.

Kyseisiin ohjelmiin löytyy ohjeita netistä ja ohjelmien mukana tulee käyttöohjeet.

Editointi DVD-levyiltä

Normaalissa digitoinnissa tallenteet digitoidaan DVD-levylle. Tällöin tehdään standardi video-DVD (videotiedoston pääte .vob). Näitäkin tiedostoja on mahdollista editoida, kunhan ne ensin muutetaan editoitavaan muotoon. Näitä muuntotapoja on useita, tässä muutama:

  1. levykkeen tiedostot muutetaan videoeditointiohjelman avulla sopivaan muotoon. Kts. ohjelmiston käyttöohje. Läheskään kaikki ohjelmat eivät osaa tätä tehdä, mutta uusimmat maksulliset videoeditointiohjelmat osaavat muuttaa k.o. tiedostot editoitavaan muotoon.
  2. DVD-levyn sisällön voi tehdä MPEG-tiedostoksi Nero Visionin "Tuo levy"- komennolla
  3. Netistä löytyy ilmaisia muunnosohjelmia, esim. DVD2AVI (googleta)

HUOM! kaikissa edellisissä tapauksissa muutosprosessi kestää jonkun aikaa. Lisäksi videon laatu muunnoksen jälkeen ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin alkuperäisessä levyssä (kuvassa saattaa esiintyä värinää). Todennäköisesti paras tulos saadaan, kun muunnos tehdään uusimmilla videoeditointiohjelmilla.Editointiohjelmia
  • Adobe Premiere Elements
  • Pinnacle Studio
  • Sony Vegas
  • Windows Movie Maker
  • iMovie
  • Final cut