Yleisimmät kysymykset

 1. Voiko tallenteita editoida digitoinnin jälkeen?

  Voi editoida, kts lisätietoa editoinnista

 2. Paljonko yhdelle DVD:lle mahtuu?

  Videot: yhdelle DVD-levylle mahtuu täysilaatuista VHS-videota 2 tuntia. Käytännössä videot ovat aikaa myöten jo itsessään heikentyneet ja yhdelle DVD:lle voidaan aivan hyvin tallettaa 3-4 tuntiakin, ilman että laatu käytännössä heikkenee. MiniDV-nauhalle kuvattu video on tarkempaa ja sitä voidaan tallettaa yhdelle DVD:lle hieman yli tunti (kuvattu SP:llä) ja hieman yli puolitoista tuntia (kuvattu LP:llä)


  Kaitafilmit: Yhdelle DVD:lle talletetaan yleensä n. 1,5 tuntia. Kun filmien määrä ylittää tämän, niin tallennusta jatketaan seuraavalle DVD:lle.


  Diakuvat: Yhdelle DVD:lle mahtuu JPEG-muodossa noin 1500 - 3000 diakuvaa, riippuen skannaustarkkuudesta. TIFF-muodossa kuvia mahtuu huomattavasti vähemmän.

 3. Voiko esim. TV-nauhoitusta tai kaupallista videota digitoida?

  Käytännössä TV-nauhoituksen digitointiin tarvitaan kirjallinen lupa tuottajalta. Esimerkiksi Yle on taltioinut asiaohjelmia 1970-luvulta alkaen ja niiden kopioita voi tiedustella Ylen tallennearkistosta.

  Yleisesti ottaen kaikilla, myös yksityisillä tallenteilla on tekijänoikeudet. Yksityispuolella karkeasti ottaen se henkilö, kuka on kameran nappulaa painanut, omistaa tekijänoikeuden kuvaan, filmiin, videoon tms. Yleensä yksityispuolella tekijänoikeuksista ei aiheudu mitään ongelmia, koska tallenteet ovat useimmiten perheen sisäisiä ja siirtyvät sukupolvelta toiselle.

  Kaupallisissa tallenteissa ja TV-nauhoituksissa tekijänoikeudet ovat huomattasti monimutkaisemmat. Esim. musiikkitallenteissa säveltäjän tekijänoikeudet säilyvät 70 vuotta säveltäjän kuoleman jälkeen (Teosto). Esittäjän oikeus esitykseen kestää 50 vuotta (Gramex), samoin tuottajan oikeus tallenteeseen kestää 50 vuotta (Tuottajain yhdistys). Erilaisia tulkinnanvaraisia rajatapauksia on runsaasti, esim. yritysvideot, mainos-/esittelyvideot jne.

  Lisää tekijänoikeuskysymyksistä voit lukea osoitteesta www.kopiraitti.fi

 4. Voinko katsella DVD-levyjä tietokoneella?

  Kyllä voit! DVD:t toimivat tietokoneessa, mikäli tietokoneessa on DVD-asema ja katseluun soveltuva toisto-ohjelma. Ilmaisen VLC-player mediasoittimen voit ladata osoitteesta: www.videolan.org/vlc/ Soitin tukee useimpia saatavilla olevia video- ja äänikoodekkeja ja tiedostomuotoja!

 5. DVD:t eivät näy soittimessani. Mitä tehdä?

  DVD-levyjä kannattaa kokeilla toisessa soittimessa. Voi olla, että kaikki vanhemmat DVD-soittimet eivät toista itse poltettuja DVD-levyjä tai soitin toistaa vaan tietyn tyyppisiä DVD-levyjä (+R tai -R). Tallennamme materiaalin normaalisti DVD-R levyille, ellei toisin pyydetä. Ensimmäiset DVD-tallentimet tulivat markkinoille 2000, jolloin formaattien välille syntyi formaattisota. Formaattien nimissä "+" ja "-" viittaavat kahteen, osittain yhteensopivaan tekniseen standardiin. Standardit ovat likimain yhtä suosittuja, ja suurin osa DVD-laitteista tukee niistä kumpaakin.

  DVD-levyyn on myös voinut tulla tallennuksessa virhe tai asiakas itse on esim. koskettanut rasvaisilla sormilla DVD:n tallennuspintaa. Digitoimamme DVD:n voi lähettää meille tarkastettavaksi.

 6. Onko digitoituja videoita/kaitafilmejä mahdollista saada muuhunkin kuin AVI-muotoon?

  Normaalisti tallennamme videosi/kaitafilmisi DV-AVI- tai MPEG2 -muotoon. Tarvittaessa muutamme tallenteet lähes mihin videotiedostomuotoon tahansa lisämaksua vastaan.

 7. Miksi kaitafilmien lisäkopiot maksaa enemmän jälkikäteen tilattuna?

  Säilytämme kaitafilmien tiedostoja kiintolevyillämme noin 4 viikkoa. Kun lisäkopiotilaus tulee jälkikäteen, niin joudumme etsimään kiintolevyn ja tekemään lisäkopion, kun alkuperäisen työn yhteydessä lisäkopio tulee helposti.